Deu anys de futbol femení a Sóller

Cercle Solleric

Sóller té el privilegi de gaudir d’una activitat esportiva ben activa i variada, organitzada a través de nombroses associacions esportives i les seves corresponents competicions. Entre elles cal destacar la trajectòria de l’equip de futbol femení, que compleix deu temporades de competició.

El futbol va ser un dels esports que més aviat va arribar a la Vall l’any 1923 i potser sigui el que arrossegui més practicants i aficionats sollerics; però paradoxalment, això ha deixat molt poc espai per parar atenció a la pràctica de les fèmines, existent des de fa uns anys. Deu anys ja, que no són pocs!

Va ser la temporada 2003-04 quan el C.F. Sóller va fundar l’equip de futbol femení. Aquesta vinculació va durar dos anys fins que a la temporada 2005-06 va integrar-se dins la infraestructura de futbol base de la U.D. Sollerense on va mantenir-se tres temporades més. En sengles clubs l’equip femení va trobar-se que funcionava sempre a l’ombra dels equips masculins, un fet força normal si tenim en compte el fort arrelament del futbol com a pràctica únicament masculina, i que acabava essent incòmoda per uns i altres.

Finalment, la temporada 2008-09 l’equip va trobar el seu lloc definitiu al Cercle Solleric. Dins la coneguda societat esportiva i cultural l’equip va enquadrar-se com una secció més de les que formen la Societat, en pla d’igualtat i sense distincions per qüestions de sexe, la qual cosa ha afavorit la seva continuïtat durant sis temporades. I que siguin moltes més!

El recorregut del futbol femení solleric té molt més valor si el mirem amb perspectiva. Des de la creació de la competició federada a Mallorca la temporada 1996-97, només sobreviuen quatre clubs amb més trajectòria que les solleriques: At. Paguera (actiu des de 1996), Algaida (1997), Collera i Independent (1999), així que podem dir que el Cercle Solleric és avui dia un dels equips més veterans de la seva competició. Molt humil en potencial, ha sobreviscut a temporades amb resultats esportius molt adversos, de manca de jugadores, de lesions, sense guanyar títols de prestigi… Però l’equip s’ha mantengut dret; amb dignitat, guanyant-se el respecte en la competició. Perquè qui es manté, sempre guanya. Clubs més forts han desaparegut i avui només són un record.

A dia d’avui el futbol femení solleric no pateix per la seva supervivència ni sofreix una existència convulsa. Molts altres clubs, per qüestions econòmiques o esportives, eliminen el futbol femení de la seva estructura esportiva com a mesura d’estalvi, per dubtosos criteris esportius, o per l’exigència immediata de resultats. En canvi, l’objectiu del Cercle Solleric ha estat primordialment la pràctica lúdica i recreativa de l’esport, sense ambiciosos projectes esportius que disparessin expectatives o pressupostos.

Cal agrair a totes les jugadores del Cercle Solleric, presents, passades i futures, la seva dedicació a un esport com és el futbol femení, encara en clar desavantatge en relació al masculí i amb menor seguiment i reconeixement social. Deu anys de lluita són un premi per la insistència i la vocació de les seves practicants, per demostrar que el futbol pot ser encara més gran si acull a les fèmines dins la seva pràctica en plena igualtat de tracte i afició. I sempre amb honor i valentia cada vegada que surten al terreny de joc.

Endavant, sempre endavant!

 

 

Manel Garcia para Fútbol Balear.

Más noticias que te pueden interesar

Comenta esta noticia

Los comentarios están desactivados temporalmente. En breve estarán disponibles de nuevo.