Clausura de les IV Jornades d’Esport Base «El camí de la formació a la competició»

Clausura de les IV Jornades d'Esport Base "El camí de la formació a la competició"

El dilluns 2 d’abril es van tancar les IV Jornades Esport Base “Camí de la Formació a la Competició”, al teatre de Capdepera.

La darrera de les quatre sessions va complir les expectatives per la gran qualitat dels ponents i l’àmplia presència d’autoritats per tancar unes jornades tècniques que sembla que tenen el futur assegurat a Capdepera.

Va obrir la jornada Joan Antoni Ramonell, director insular d’esports del Consell de Mallorca, el qual va destacar que, precisament, les competències esportives insulars són en les edats purament formatives i que seguirien donant suport a actes com aquest.

Posteriorment, Damià Estelrich, diplomat en magisteri d’Educació Física i coordinador del RCD Mallorca per a infants de 4 a 12 anys, va fer una llarga exposició sobre el futbol amb els més menuts, diversificant tres etapes: la primerenca, de coneixement de l’esport a les escoletes esportives (nins de 4 a 8 anys); la d’adaptació a la competició en categoria benjamí (nins de 8 a 10 anys), i la d’iniciació a la competició, ja en categoria aleví ( nins de 10 a 12 anys). Estelrich va incidir que el valor formatiu de l’esport l’ha de donar el mateix formador, tècnic o entrenador. Va insistir que els entrenaments amb els més menuts no han d’anar enfocats a física, tècnica o millora tàctica fora de context, sinó que les diferents etapes han d’anar vinculades sempre al joc i l’entorn, i sobretot fer que els nins hagin de prendre decisions, interpretar i llegir el joc. Als nins se’ls han d’oferir opcions i no obligacions, va assegurar Estelrich, que tot i així va afirmar que el nivell dels formadors ha augmentat moltíssim en tots els àmbits.

El darrer ponent va ser el Àlex Garcia, psicòleg de la UIB i màster en psicologia esportiva a Xile, que ja havia pres part a les jornades l’any 2009. En aquesta ocasió, amb una ponència titulada “L’excel·lència en el maneig d’equips. Què sabem, realment?”, va exposar quines possibles actituds es poden prendre per dirigir un equip esportiu, sense donar una solució com a bona, tot depenent de les exigències del mateix entrenador i les característiques de l’equip. Garcia va explicar com es pot reforçar o castigar per a millorar l’equip, com gestionar la cooperació en conjunt mitjançant la negociació personal, i va incidir molt en la cohesió i la comunicació tant verbal com no verbal. Va xerrar de l’autoeficiència de l’equip, com actuar, i sobretot com gestionar les emocions, les diferents maneres d’expressar-les, i va incidir que no hi ha una fórmula màgica. Tan bon resultat poden donar les emocions positives com les negatives, fàcils o bloquejadores, depenent de les individualitats que formen aquest equip, inclòs l’staff tècnic.

Finalment, va tancar les jornades el batle de Capdepera, Rafel Fernández, qui va elogiar l’alt nivell dels ponents durant els quatre dies d’aquestes sessions, i va confirmar que es continuaran fent sota l’organització del Servei Municipal d’Esports, tot agraint l’esforç dels col·laboradors.

També van assistir a l’acte Javier Morente, director general d’Esports del Govern de les Illes Balears, i Miquel Bestard, president de la Federació Balear de Futbol, tots dos absents en jornades anteriors per motius personals i que no es van voler perdre la clausura.

AJ Capdepera

Más noticias que te pueden interesar

Comenta esta noticia

Los comentarios están desactivados temporalmente. En breve estarán disponibles de nuevo.